Friday, August 12, 2016

Petunija nega i uzgoj



Jedna od najlepših i najuzgajanijih sezonskih cvetnih vrsta je petunija.Mogu se pronaći uzgojeni na raznim mestima od bašte pa sve do visećih kontejnera.
Najčešće susrećemo vrste Petunija x hybrida.
 Petunija je cveće bogato bojama od ljubičaste, crvene, bele, ružičaste. Oblik cveta je levkast. Najzanimljiviji su cvetovi koji imaju više boja i kombinacija. Stabljike i listovi petunije su leplivi a cvetovi imaju prepoznatljiv miris.
 Posle cvetanja stare svetove treba kidati da se pospeši konstantna cvatnja.
 Viseće petunije koje su ostale bez lišća i cveta prekratiti, redovno i obilno zalivati te prihraniti da bi se biljka regenerisala i ponovo zasjala novim sjajem puna cvetova.

Razmnožavanje petunije



  • razmnožavanje semenom

  • razmnožavanje reznicama

razmnožavanje semenom - seme se seje u rastresito humusno tlo u plitke posude u februaru ili martu. Optimalna temperatura za nicanje i rast je oko 15°C.Nakon nicanja i pojave prvih listića sadnice presaditi u male saksije (svaku posebno)u humusnu zemlju.Kad biljka dovoljno ojača i prođe opasnost od mrazeva sadi se na stalno mesto.
 razmnožavanje reznicama-većina sadnica a posebno viseće mogu se razmnožavati reznicama.U oktobru se ostave grančice koje se zasade u male saksije i neguju do proleća kao biljke koje su izrasle iz semena.

Zalivanje petunija


petunija je biljka koja traži dosta vode.Obično raste na sunčanoj strani u saksijama pa je za vreme velikih vrućina treba zalivati i više od dva puta dnevno.Listove ne zalivati.Ako je petunija žedna listovi budu sparušeni.

Prihrana petunija


petunija je veoma zahtevna biljka u pogledu gnoidbe. Za svoje dugotrajano cvetanje trazi gnoidbu barem dva puta nedeljno tečnim gnoivima rastvorenim u vodi.Može se prihranjivati i češće blagom dozom gnoiva. Petunije potiču iz Južne Amerike.To su jednogodišnje biljke koje cvetaju od proleća do jeseni.Vole dosta sunca,položaj za rast zaštićen od vetra.Sade se u saksije ili u gredice razmaka dvadesetak cm niske sorte pa sve do pedeset one najveće. lisne vaši su dosta čest štetnik  koji napada petunije.Najčešće napadaju ako je dosta sušan period ili ima previše vlage.Kod većih napada koristiti propisani insekticid. gusjenice također prave znatne štete na petunijama.Buše lišće ostavljaju tragove,buše pupoljke.Manje količine mogu se mehanički odstraniti aveće najezde najbolje insekticidima,po mogućnosti organskim.

Vrste i sorte petunija


Petunija X hibrida-jedna od rasprostranjenijih biljaka.Cveta od proleća do kasne jeseni.Krase je žuti,beli crveni ljubičasti cvetovi.
 Surfinija-je najpoznatija puzeća petunija.Ima dosta boja koje se pojave samo ujednom grmu.    

No comments:

Post a Comment