Thursday, August 25, 2016

Nega i uzgoj dalije

dalija u cvetu
   Dalija,česta i lepa gošća naših bašti i okućnica.Nije zahtevna za uzgoj a daje nam veoma lepe cvetove od polovine leta do prvih mrazeva.
Postoji više od trideset vrsta dalija,patuljaste,niske srednje visoke i visoke sorte i hibridi.Također postoji i više vrsta cvetova od jednostukih,polukaktusastih,dekorativnih pa do loptastih.
Imaju veoma krhku,zeljastu stabljiku .
Veličina zavisi od vrste tako da mogu biti visine od dvadeset centimetara pa sve do više od metar i po visine.Svaka biljka treba potporanj da se ne slomi pod težinom cveta ili vetrova.
Vrhovi mladih biljaka se zakidaju ako želimo imati grmoliku biljku.
 Gomolje treba izvaditi iz zemlje u jesen da ne smrznu preko zime.
Ostave se u papirne vreće u tamnu prostoriju do proleća kad se pregledaju i ponovo sade kad prođe opasnost od mrazeva.

Razmnožavanje dalije

 

  Dalija se razmnožava gomoljima ,zelenim reznicama i semenom.

 Gomolji izvađeni i sačuvani od prošle godine se pregledaju da li su zdravi ,da nemaju bolesti ili truleži.Sade se krajem aprila na dubinu od oko petnaestak centimetara,dubina sadnje ovisi i o veličini gomolja.
Svaki gomolj mora imati dio stabljike da bi mogla porasti nova biljka.Gomolje nakon sadnje pažljivo zagrnuti zemljom i pozbiti.

 Zelene reznice se dobivaju tako što se u martu sade gomolji u vlažan supstrat u zaštićenom prostoru.
Kad se mladice dovoljno razviju tj. narastu na veličinu od oko desetak centimetara,režu se nožem i i sade u vlažan supstrat u toploj prostoriji sa kontrolisanom vlažnosti.
Nakon ukorjenjavanja kad prođe opasnost od mrazeva sade se u vrt na stalno mesto.

 Seme se seje u supstrat u martu ili ranije u zatvorenom prostoru i kad biljke dovoljno porastu prabacuju se u baštu na stalno mesto.

 Razmak sadnje -zavisi od vrste dalije i moze biti od trideset centimetara pa do jednog metra.
Zalivanje-po potrebi ,uglavnom u proleće ređe jednom nedeljno a leti i u toku cvetanja svakodnevno po mogućnosti u jutarnjim časovima kad je biljka još hladna.

cvet dalije
 Prihranjivanje -se vrši od izbijanja mlade biljke,jednom mesečno.Kako biljka raste i cveta rteba pojačati prihranu sa više kalija.

 Bolesti i štetnici -mogu izazvati velike probleme u uzgoju dalije.
Vaši,paukove i gusenice možemo tretirati fungicidima.Puževe uklanjamo ili njihovim sakupljanjem ili možemo oko biljke posuti granule od kojih puževi ugibaju.

Siva plijesan se širi zalivanjem biljke preko lista,dolazi zbog prekomerne vlažnosti.izbegavati zalivanje biljke preko lista.
 Takođe pred sadnju je dobro namakati gomolju u neki od preporučenih fungicida da se smanji opasnost od same pojave bolesti.
Virusne zaraze su takođe opasne njih uglavnom pranose lisne vaši ,tako da ih treba suzbiti da se smanji opasnost od pojave bolesti.

No comments:

Post a Comment