Sunday, August 28, 2016

Fuksija nega i uzgoj fuksije


Fuksija u cvetu
Fuksija pripada rodu cvetnica koje su uglavnom grmolike ili u obliku malih stabala.Kod nas je poznata i kao minđušica.
Zbog svog cveta koji je u obliku zvona,poseća na minđuše koje se neumorno klate na vetriću.
Postoje razne boje cveta a najčešće su crvene,pink,bele,purpurne... Veseli nas svojim cvetovima od početka leta do prvih mrazeva.  Prva fuksija triphylla pronađena je na karipskom otoku Hispaniola (današnji Haiti)između 1696-1697.Pronađena je od francuskog monaha i botaničara Charles Plumiera ,koji je imenovao novi rod sa renomiranim nemačkim botaničarem Leonhardom Fuchsom.
 Trenutno postoji preko sto priznatih vrsta fuksije.Većina vrsta fuksije potiče iz Južne Amerike. Međutim neke potiču iz Meksika , Novog Zelanda i Tahitija.Većina fuksija su grmolikog oblika veličine od 0,2 do 4 metra.
Međutim postoji vrsta na Novom Zelandu (F.excorticata)koja je u biti stablo, koje poraste do petnaest metara.

 Razmnožavanje fuksije

Fuksija se može razmnožavati reznicama koje se dobiju nakon prolećnog orezivanja. Reznice umočimo u hormonski prah te ih direktno posadimo u zemlju ili ih stavimo u vodu da puste korjenčiće.  Kad izniknu korjenčići, reznice se sade u rastresitu zemlju (najbolje kpovni humus)na dno saksije se stave sitni kamenčići zbog drenaže.Zemlja može biti mešavina baštenske i nekog rastresitog humusa.

Mlade biljke i svetlost

cvet fuksije

Mlade,tek primljene ,biljke se ne izlažu direktnom suncu,treba da budu u nekoj senci izložene suncusamo u jutarnjim časovima kad nije opasno za njhove nežne listiće.Ne odgovara im ni vetrovito mesto,jer jak vetar im smeta isto kao i promaja. Ako se pravilno neguju mlade biljke će procvetati iste godine.


Zalivanje fuksije


Fuksija se nakon ukorjenjavanja pažljivo zaliva.Treba je zalivati u manjim količinama a kasnije obilnije.Leti treba da ima dovoljno vode ,ali se ne smije preterivati.Ako ima previše vode a slabu drenažu koren može da istrune.Leti fuksija voli blago orošavanje.


Prihrana , orezivanje i zaštita fuksije


Fuksiju je potrebno prihranjivati od početka vegetacije.Prihranjuje se azotnim i đubrivima za cvetanje.Đubriva se mogu pronaći u poljoapotekama ili u tržnim centrima. Fuksiju je potreno orezati nakon opadanja listova.Biljke koje su vani terba zaštititi od mrazeva,lišćem, travom ili agrilom te tako zaštićene ostaviti do proleća,dok prođu opasnosti od mrazeva.U proleće ponovo počinje buđenje fuksije.

No comments:

Post a Comment