Sunday, August 14, 2016

Filadendron nega i uzgoj


filadendron cveće
Veoma omiljena sobna biljka.
Lako se uzgaja i ima lepo dekorativno lišće.
 Postoje mnoge vrste filadendrona kojima se razlikuju i lišće i oblik.
Listovi mogu biti raznih oblika loptasti, kopljasti,  srcoliki.Neki imaju narezane rubove a neki su ravni i mogu doseći dužinu preko pola metra.
Većinom su penjačice. Pošto potiču iz južnih krajeva vole toplotu.
Treba da ih postavite na svetlo mesto bez direktnog sunca. Zimi u kući blizu prozora a leti im najbolje odgovara neko senovito mesto zaštićeno od sunca.
 Temperature ispod 14 stepeni im ne odgovaraju.
Zalivajte ih po potrebi.
Kad se voda ocedi višak prosuti is podloška da se ne pojave bolesti ili gliste.Možete u vodu za zalivanje staviti blagi rastvor prihrane za cveće.
Zalivajte kišnicom ili odstajalom vodom.Kad se nakupi prašina  lišće je poželjno isprati toplom vodom,sa spužvicom ili otuširati.
Leti zalivajte češće zbog vrućine i rasta biljke.Proverite rukom da li je zemlja u saksiji suha otkopavanjem gornjeg dela zemlje.
Ne postoje stroga pravila za zalivanje najbolje da ocenite sami. Biljku presadite u novu posudu kad vidite da joj je sadašnja postala mala.
U zemlju za cveće dodajte kompost i lagano presadite biljku.Uz svaku biljku stavite štapić da ne puzi. Razmnožavajte reznicama dužine barem dvadeset cantimetara.
Reznice stavite u vodu da pusti korenje i presadite u saksiju,blago zalite  i pustite da ojača.
Ne zalivajte često da mlada biljka ne istrune.

No comments:

Post a Comment