Wednesday, August 10, 2016

Muškatla nega i uzgoj

puzeća muškatla
Lepa i omiljena biljka na našim tarasama i vrtovima je muškatla ili điran(pelargonija).Najlepse su ako se čitave menjaju barem svake tri,četiri godine. Mogu se razmnožavati semenom i reznicama tj.pelcerom .Uzme se lepa ,zdrava reznica,dužine pet do deset centimetara.
 Zarezani deo umoči se u hormonalni prah za bolje ukorjenjavanje.Prah može da se kupi u poljoprivrednim apotekama.Takvo razmnožavanje trebalo bi da se radi od augusta do oktobra.
Presađene biljčice drže se na svetlom i toplom mestu dve do tri nedelje,zatim se premeste na malo hladnije mesto da prezime.
Moja mama to radi malo drugačije,kad negde ode ,u goste ili nije bitno,vrati se sa nekim novim pelcerom,koji nema u svojoj kolekciji.Pelcer jednostavno posadi u zemlju ,ne na direktno sunce
dok se ne primi ,zaliva i eto ga novi život.Ja to radim ovako, u rez od pelcera lagano uguram zrno pšenice (manje, zdravo) stavim u zemlju i uspeh ne izostane.Pšenicu stavljam zbog bržeg prorastanja žila,kad nemam ni saksiju ni zemlju onda pelcer stavim u čašu vode,malo šecera i po mogućnosti da voda bude kišnica.Uz malo sreće i pozitivne energije eto prvih žilica i biljčica može u saksiju.
muškatle cveće
Zimi sve muškatle,stare ,nove sklanjamo u osvjetljen podrum da se ne smrzne.Zalivamo ih svakih dvadesetak dana ,zavisi i od temperature u podrumu.Sve žute i stare listove pokidamo a stare i iscrpljene grane orežemo,tako da biljke ne budu bujne.
Na proleće kad prođe opasnost od mraza i ugrije,biljke stavljamo na balkone,žardinjere oko kuće i svako osunčano slobodno mesto,po mogućnosti zaklonjeno od vetra.
U saksije za nove biljke, obavezno na dno stavim sitno kamenje zbog drenaže,ostatak dopunim za zemljom mješanom sa humusom.Kad imam vremena onda vadim zemlju oko starog hrasta,trulog ili iz debla koje je šuplje.Naučeno  od bake.Biljke jako dobro rastu na toj zemlji.
Kad se iznesu na proljeće van treba početi polako sa zalivanjem i kako dani postaju topliji zalivanje postaje učestalije.Nikako zalivati po lišću,da se listovi ne spale.Kad biljka procveta i cvet izgubi lepotu treba ga odrezati da se omogući novo cvetanje.Muškatla je prelepa bila ona patuljasta ili obična,ima ih mnogo vrsta,nisu komplikovane za uzgoj a mogu biti lep odmor za oči nakon napornog dana.

No comments:

Post a Comment