Wednesday, August 10, 2016

Nega i uzgoj Ljiljana

cvece ljiljan
Jedna od najlepsih i najcenjenijih biljaka. Njegova lepota se ogleda u raznim oblicima i predivnim bojama.Ljiljan je biljka poznata preko hiljadu godina.Postoji bezbroj sorti i hibrida gotovo nestvarnih oblika i dezena. Ljiljan je predivan ukras svake bašte.Nije puno zahtevan za uzgoj a pravi je odmor za oči.
 Sadnja ljiljana: ljiljan je cveće koje jako voli sunce,bilo bi poželjno da lukovice sadite na osunčana mesta ili koja su osunčana veći deo dana i zaštićena od vetrova. Lukovice ljiljana se sade na oko petnaestak cantimetara dubine.Prekriju se humusom ,rastresitom zemljom a poželjno je malčiranje da lukovice ne izmrznu tokom zime.Zemlja treba biti stalno umereno vlažna.Dublja sadnja pomaže da se biljka bolje ukoreni da se smanji opasnost od izmrzavanja i da biljka bude stabilnija. Biljke počnu izbijati u rano proleće čim "osete"da je prošla opasnost od mraza.
Ljiljan se u kontrolisanim uslovima može gajiti tokom  čitave godine.
Za uzgoj u kući u jesen se posadi lukovica u saksiju i prekrije sa pet cantimetara humusa ili zemlje.Zemlja mora stalno biti vlažna.Saksija se ostavi na hladnom i tamnom mestu,najbolje od dva do deset stepeni.
Kada se pojave prvi izboji biljka se stavlja na svetlo mesto ali ne na direktno sunce.Prostorija treba biti hladnija da se dobije lepa i jaka biljka.nalon cvatnje,kad se stabljika osuši smanjiti zalivanje.
Nega ljiljana : Kad krene intenzivan rast bilju treba češće zalivati.Svake dve nedelje je poželjno dodatitečno gnoivo za cveće. Kako temperatura i biljka rastu tako se i potrebe za vodom i hranjivom povećavaju. Nakon cvatnje i rezanja cveta kad se stabljika osuši potrebno je smanjiti zalivanje da lukovica ne istruli.
 Lukovica ljiljana ne može kao lukovica gladiole da se ostavi više meseci na suhom i hladnom mestu.Može kraći period ako želimo da je presadimo ili odvojimo sitne delove "piliće" da ih sadimo da porastu da bi nakon par godina dali lep cvet. Ljiljani su neverovatno lepo cveće ,najviše su traženi zbog boje i mirisa.
Oni čine neverovatnu lepotu rezanog cveća,najviše se koriste za bukete a posebno za venčanja. Ako želite vaše ljiljane rezati za vazu onda ih treba odrezati kad se počnu otvarati kad se tek vidi boja.Ako se odrežu pri samom otvaranju duže će trajati.Pre stavljanja u vazu odrezati listove koji bi mogli doći u dodir sa vodom.
 Rezani ljiljani u vodibi trebali ostati lepi i sveži barem dve nedelje ako im se svakih par dana menja voda a ako se doda koja kap tečnog hranjiva i duže.
 Ljiljani nisu mnogo zahtevno cveće.Malo nege,vode i hranjiva i eto radosti za oči tokom čitave godine.

No comments:

Post a Comment