Sunday, January 29, 2017

zemlja za cvece

 Veoma važna komponenta za lepo i bujno cveće je kvalitetna zemlja.

Kvalitet zemlje dosta utiče na rast i lepotu cveća.Međutim sve vrste cveća ne reaguju isto na neke vrste zemlje.Zemlju možete naći u prirodi ili je kupiti u cvećarama ili kod distributera. Zemlju možete pripremiti sami tako da odete blizu nekog starog stabla,hrasta ili drugog,i oko stabla sakupite lepu mekanu,rastresitu humusnu zemlju.
Ako ima neko šuplje stablo i u njemu ima zemlje ,koja se stvara godinama od lišća i ostalih biljaka može biti veoma dobar humus.
Također može i baštenska zemlja al uz dodatak humusa jer ona je teška i nije obično dobra za cveće. Blizu mesta gde se odlaže stajnjak je veoma hranjiva zemlja,pripazite da ne bude jaka,dodati malo obične zemlje ili humusa. Većina zemlje,koja se kupuje je pripremljena za pojedine vrste cveća,ima izbalansiranu ph vrednost i ishranu,te kao takva je spremna za nove biljčice Probajte malo eksperimentisati.

  Hedera kod nas poznatiji kao brsljan tolerantan na razne tipove zemlje


Postoje razne vrste hedere ali na našim prostorima se najviše uzgajaju ,njemački,švedski,puzajući ...
Najpoznatija je vrsta Hedera helix koja je veoma lepa ukrasna biljka koja se gaji kao saksiska biljka.Veoma brzo se širi kao puzavica.
Većih listova ali sporijeg rasta je kanarski bršljan koji nema vazdušno korenje pa mu je potreban potporanj.Bršljane sadimo i kao biljke u visećim saksijama te su veoma pogodne za prekrivanje ogoljelog tla.Tako da i niski grmoliki oblici pokazuju svoju lepotu.Za sadnju na zemlju najbolji su Eva,Glacijer ..
Bršljan je veoma koristan i omiljen međutim nije ga lako uzgajati naročito u sobnim uslovima.

No comments:

Post a Comment