Monday, January 16, 2017

perzijska ciklama nega i uzgoj

perzijska ciklama u cvetu
perzijska ciklama

Perzijska ciklama je najlepša biljka koja cvate zimi i veliko je zadovoljstvo onog tko je uspije što duže održati.
Mnogima pokušaj da je održe ne uspe jer ciklama naočigled propadne.
 Tajna uspeha je u prilagođavanju biljke na uvjete u vašem domu.
Za što duži opstanak,držite je stalno u hladnoj prostoriji,održavajte stalno visok stepen vlažnosti zraka tako da stoji na podlogi posutoj mokrim peskom ili da saksija bude obložena mokrim tresetom.
Što je na hladnijem to će duže trajati. Cyclamen persicum jedna je od 16 poznatih vrsta ciklama koje potiču iz sredozemnog područja.
Perzijska ciklama potiče iz male Azije,gde je pronađena 1731 godine.Ime joj potiče iz grčke reči kyklos što znači kružno,jer se cvetno stablodok se stvara plod smota kao spirala. Izvorne vrste imaju male ,nežne cvetove i uglavnom celo lišće zeleno. Današnji varijeteti imaju širok spektar boja od bele,svetloružičaste , tamnoružičaste,ujednačene narančastoljubičaste do ostalih boja. Listovi su srebrenoprošarani.Novije varijetete je lakše uzgajati zbog njhove pažljive selekcije i križanja biljaka pogodnih osobina.
Pogledati pri kupovini nove ciklame u saksiji: dobro negovana biljka mora imati čvrste listove.Mlitave biljke će brzo propasti.Ciklama mora imati dosta pupoljaka  koji izbijaju iz krošnje.Gomolj mora malo viriti iz zemlje,odmaknite lišće i proverite ima li znakova truljenja.
veličina i rast : prosečna visina je od 30 do40 cm. uključujući i cvetove.U razmeru s veličinom gomolja biljke izbacuju mnoštvo cvetova i listova.Nakon cvatnje venu.
 doba cvatnje : cvate od jeseni do proleća.Seme posejano leti ove godine daće biljku u cvatu sledeće godine.
svetlo i temperatura : vole mnogo svetla ali moraju biti zaštićene od jakog sunca.Pogoduje im dnevna temperatura od 7-15 stepeni a noću oko5 stepeni.Leti se mogu uzgajati vani.
saksijska  ciklama
voda i prihranjivanje : zemlja mora biti vlažna ali ne sije stajati u vodi.zalivajte u tanjr da se ne kvasi gomolj.Dok biljka cvate zalivajte dva puta nedeljno.U vreme rasta i cvatnje prihranjujte je tekućim gnojivom jednom nedeljno.Kad biljka uvene pustite je da miruje na hladnom mestu ali da ne smrzne.Ređe je zalivajte samo da se zemlja ne osuši.Kad se počnu pojavljivati novi listovi ponovo počnite češće zalivati i prihranjivati.
presađivanje i razmnožavanje : presađuje se nakon cvatnje,kad stari listovi propadnu a novi se počnu pojavljivati.Pažljivo odstranite uvele listove i cvetove.Ciklamu ne  stavljajte u velike saksije jer bolje cvate u maloj.Od zemlje joj najbolje odgovara ilovasti kompost.
 Razmnožavanje iz semena i delenjem lučice. Seme morate držati na temperaturi između
13-16 stepeni u klijalištu

No comments:

Post a Comment