Thursday, February 9, 2017

Oleandar -primorski ljubimac

oleander u cvetu
Često viđena biljka u primorskim krajevima. Oleander je zimzelena biljka koja se viđa gotovo u svakom dvorištu. To je biljka sa uskim ,dugim kožnatim listovima i jednostavnim lepim dvostrukim mirisnim cvetovima.
 Oleander je raznobojna biljka,može biti bele,žute ili ružičaste boje. Dosta se gaji i u kontinentalnim krajevima  ali se mora zimi zaštićivati od mrazeva a leti iznositi van jer ne podnosi dobro zatvoren prostor leti.
Može da prezimi na svakom zatvorenom mestu koje nije izloženo mrazu.Veliki problem je to što leti dosta izraste pa je zimi ote\ano unošenje i treba dosta prostora.
Potrebna mu je zimi niska temperatura ,do 10 stepeni,da može biljka da se odmori i spremi za ponovni rast u proleće.
Temperature ne smiju biti visoke da se biljka ne iscrpi. Na proleće kad prođe opasnost od mrazeva oleander se iznosi napolje.
Ako se i dalje deži u saksijama dodaje se humus i zaliva a može da se presadi u zamlju na neko stalno mesto. Oleandar treba dosta vode pogotovo leti kad su visoke temperature i dva puta ga je potrebno zalivati.
Posebno treba zalivati biljke koje ptreko leta ostaju u saksijama jer nemaju dovoljno prostora i žile nemaju gde tražiti vodu za  razliku od onih posađenih direktno u zamlju.

Starije biljke nije dobro često presađivati jer slabije cvatu.
Zbog velike količine vode i bujnog rasta biljke je potrebno prehranjivati i do dva puta nedeljno,da bi se održalo bujno cvetanje čitavo leto.
 Ako se biljka ravilno hrani i ima dovoljno vode to znači da će i i duću godinu bogato cvetati.

Međutim ako leto bude dosta vlažno i hladno može cvetanje izostati jer se osetljivi pupovi ne otvore.
Njih ne skidamo sa oleandera da bi bi ih sačuvali za sledeću godinu.

U tko ekstremnim godinama oleander treba ranije smestiti u kuću da bude manje izložen vlazi.Svaki par godina treba biljku orezati da se podmladi i postane bujnija i stvori nove grančice.

Razmnožavanje oleandera


Njegovo razmnožavanje je veoma jednostavno ako imamo negde stariju biljku.Sa nje se otkine
beli oleander
grančica dužine dvadesetak cantimetara i stavi u posudu sa vodom.
Bitno je da rez ne bude na dnu boce da se žile mogu normalno razvijati.

Teglu stavimo na prozor na svetlo mesto.
Nakon par nedelja kad izrastu korjenčići dugački barem dva, tri cantimetra presadi se u saksiju sa laganim humusom i na dnu saksije drenažom od kamenčića da se korjenčići ne razbole od velike količine vode.

Kad se biljčica dovoljno ukoreni presađuje se u veću saksiju.
Postepeno se iznosi na sunce da ne oprži osetljive listiće.
Najbolje je presađivati u jesen i proleće ali oleander je dosta lak za uzgoj tako da nije problem ni ostali perod godine.

No comments:

Post a Comment